ZOMERJAZZ_2023

18, 19 en 20 augustus 2023 was het ZOMERJAZZ

Het is de Stichting Workshoporkest Rotterdam in samenwerking met de SKVR-Jazzschool wederom gelukt om een interessant programma samen te stellen voor een weekend lekker samenspelen in de Pluktuin Natuurtalent in Schiebroek, 18-19-20 Augustus 2023.

Drie dagen lang hadden we twee ruimten ter beschikking in de Pluktuin. Met een team van inspirerende docenten zijn 6 workshops voorbereid.  

Je ziet Michael en Gerardo met de groep ‘Mongo Santamaria’. Je hoort een deelnemer van de zangworkshop ‘Jazz & Soul Singing’ van Maaike.

ZOMERJAZZ 2023 is gericht op het vergaren van kennis en verdieping in het jazzidioom. Hieronder kun je lezen op welke wijze de docenten, verschillend aandacht hieraan gaven.

MAAIKE DEN DUNNEN

Naast een passie voor muziek heeft ze een passie voor lesgeven. Ze is een geïnspireerde en toegewijde docente, verbonden aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag).de foto is gemaakt door Karen van Gilst, voor muziek en meer informatie zie: www.maaikedendunnen.com

Maaike over de workshop: ‘In de workshop staan interactie en improvisatie centraal. Hoe kun je een lied vrij interpreteren, ideeën krijgen voor eigen variaties op melodie en tekst? En hoe zing je samen met de band, hoe kun je zorgen dat je echt sámen muziek maakt? Hoe zorg je dat het echt swingt, wat is swing? Scatten hoeft niet, maar mag voor degenen die daar meer over willen leren! We werken als groep aan leuk en toegankelijk repertoire. Ik kijk ernaar uit om met jullie aan de slag te gaan!’

In de Yurt inspireerde Maaike op vrijdag ochtend en ook op zondagochtend de deelnemers aan haar workshop.

ERIK VAN HEIJZEN

Ik ben Erik van Heijen vanaf mijn 10 jaar speel ik al gitaar. In 1984 ben ik afgestudeerd aan het (toen nog) Rotterdams conservatorium in de richting Jazz en lichte muziek. Ik componeer en treed ook op en heb op elk niveau lesgegeven, zowel gitaarlessen, bandlessen als theorie.

De gitaarworkshop zal in het teken staan van het behandelen van disciplines die in de Jazz en aanverwante stijlen voorkomen. Denk bijv. aan het stijlbewust begeleiden, improviseren, gitaartechnieken, geluid en dergelijke zaken maar vooral samenspelen. Ik zie er naar uit iedereen te ontmoeten en er een leerzame dag van te maken.

ARTHUR FLINK

“FLiNK”

In deze workshop gaan we aan de slag met repertoire van FLiNK en State of Monc, twee bands waarmee Arthur Flink de afgelopen jaren een instrumentale cross-over heeft ontwikkeld geworteld in jazz en EDM.

In de workshop laten we alle electronica achterwege en benaderen we de nummers puur akoestisch. FLiNK unplugged! Centrale motto is natuurlijk muziek maken en samen spelen; Een muzikale kennismaking waarbij en passent expressie, groepsdynamiek en muziektheorie aan bod zullen komen.

https://flinkband.bandcamp.com
https://stateofmonc.bandcamp.com

JOOST ZWIJNENBURG

Uiteindelijk willen we allemaal zelfverzekerd en gelukkig het podium van een jamsessie of optreden betreden….… Met enthousiasme, gedrevenheid en plezier deelt Joost zijn kennis en ervaring. De jazzworkshop geeft je tips over efficiënt studeren en kennis om jouw improvisaties duidelijker en creatiever te maken.

‘Effectief Leren Improviseren’

We analyseren een akkoordenschema en vereenvoudigen het om het onszelf gemakkelijk te maken. Complexiteit beperkt, als je daar nog niet aan toe bent, het vrije improviseren. En natuurlijk brengen we het studeren in de praktijk in een blues-schema, rhythm-change en een relaxte standard.  Het e-book ‘Effectief leren improviseren’ wordt momenteel geschreven. Deelnemers kunnen na de workshop nalezen wat er is geleerd.Alles staat in het teken om leergierige muzikanten verder te helpen op hun weg naar de jazz-improvisatie. 

MICHAEL SIMON & GERARDO ROSALES

The Music of Mongo Santamaria

Latin masters Michael Simon en Gerardo Rosales bundelen weer hun krachten om een spetterende workshop te wijden aan de muziek van Mongo Santamaria. In deze workshop verdiep je in de pachanga, boogaloo, charanga, mambo en andere muziekstijlen waarmee Santamaria in de jaren 60, 70 en 80 furore maakte. De workshop is open voor alle instrumenten.

Michael Simon, Gerardo Rosales en hun groep in de tuinzaal.

MAARTEN MEDDENS

SOUNDS

Maarten Meddens studeerde in 2000 af aan het Rotterdams conservatorium en heeft sindsdien met uiteenlopende formaties opgetreden op kleine en grote podia in binnen- en buitenland. Als toetsenist en componist is hij te horen in oa Monsieur Dubois, Atanga Boom en het Platypus trio. De foto is gemaakt door Lotti Pronk

Luisteren, spelen en studeren heeft pas zin, wanneer je weet waar je op moet letten. Deze workshop zorgt ervoor dat je meer (plezier) zult halen uit je eigen sound en die van de groep.

Met een concertje werd een gezellig muzikaal weekend afgesloten. Zie jullie volgend jaar ????

18, 19 en 20 augustus 2023 was het ZOMERJAZZ

ZOMERJAZZ 2023 werd mede mogelijk gemaakt door Cultuur Concreet