ZOMERSCHOOL 2021 “TALKIN’ JAZZ”

Er was weer zomerschool! Lekker musiceren in de buitenlucht.

Maar liefst drie dagen had de zomerschool in petto voor 25 leergierige cursisten. In totaal 7 docenten stonden klaar voor de workshops en de masterclass. Het werd een intensieve jazz-driedaagse in een relaxte omgeving vol natuur.

VRIJDAG – 13 augustus

“TALKIN’ SALSA” – The Roots Of Salsa met Michael Simon en Gerardo Rosales

Op de eerste dag gaf het duo Gerardo Rosales en Michael Simon een salsa workshop. Hun lesstijl beviel bassiste Samantha Ebecilio goed: “De docenten letten goed op de hele groep. Per sectie werd bekeken of het goed ging. Ze hebben een flexibele lesstijl en de workshop is toegankelijk voor iedereen”. Samantha had nog weinig in groepsverband gespeeld maar door de manier van lesgeven was dat geen enkel probleem. Zij leerde het basspel niet te onderschatten. “Als ik een fout maak, of stop met spelen, dan hoor je dat wel degelijk”. Samantha is er volgend jaar zeker weer bij zegt ze stellig.

‘ CRACKIN’ THE CODE ‘ – met Maarten Meddens

De lessen van Maarten Meddens vonden plaats in een heuse Yurt-tent. Staande in de Yurt-kring kan iedereen elkaar goed zien en horen. Maarten deelt uitgeschreven solo‘s uit van Miles Davis en Chet Baker. Aan de hand van deze solo‘s wordt de theorie uitgelegd. Wat kan er gespeeld worden over de akkoorden en hoe zit de solo ritmisch in elkaar. Maarten raadt vooral aan om ruimte te nemen, hij hoort het liefst een goed getimede solo met wat minder noten, dan veel noten zonder ritmiek. Een mooie les is het luisteren naar bekende vamps (Freddie Freeloader, Killer Joe, Caravan). Uiteraard worden de vamps ook met de hele groep gespeeld. Op dezelfde manier worden een aantal bekende licks geanalyseerd en gespeeld. De workshop biedt een mooie mix van theorie en zelf spelen. Al met al krijgt iedereen heel veel tips mee naar huis om de komende weken mee aan de slag te gaan. 

ZATERDAG – 14 augustus

‘ In 5 stappen naar een jazz professional ! ‘ – met het Trio Thijs Nissen

Het Thijs Nissen trio trapt dag twee af door zelf twee nummers te spelen. Daarmee laten ze zien hoe de communicatie tijdens het spelen plaatsvindt. De uitleg maakt duidelijk dat musici onderling best veel manieren hebben om elkaar duidelijk te maken welke kant ze opgaan met het nummer. Vervolgens krijgen alle deelnemers de kans om als solist te spelen, begeleid door de ritme sectie van het trio. Een unieke kans! Ook wordt er door de blazers geoefend met het spelen van backgrounds. Daarvoor moeten zij de guidetones van de akkoorden uitzoeken. Riëlka is er voor het tweede jaar bij. “Het is gezellig en ook fijn om een heel weekend met muziek bezig te zijn, samen met anderen die er ook zin in hebben”. Het 5-stappenplan van Thijs zet aan tot nadenken en is uitstekend geschikt voor als je naar een jamsessie gaat, licht Riëlka toe.

ZONDAG – 15 augustus

‘ Deze zomer deelt Boris van der Lek zijn muzikale bagage ! ‘ – met Boris van der Lek

Op dag drie komt tenorsaxofonist Boris van der Lek een masterclass geven. De muziekstandaards moeten aan de kant. Die zijn nergens voor nodig vindt Boris. “Op de bühne moet je er gewoon staan en dat kan niet weggedoken achter een standaardje”. Tot verbazing van de deelnemers spelen zij binnen het uur de ene na de andere lick die Boris hen voorspeelt. Naast de blues laat Boris ook andere muziekstijlen horen. De Boogaloo bijvoorbeeld, een mengeling van soul en latino-muziek. Op het eind van de dag laat Boris zijn boek zien. Zijn vriend Jules Deelder moedigde hem aan om zijn levensverhaal op papier te zetten. Een indringend verhaal dat zeker gelezen moet worden. Na de lunch zijn er drie nummers ingestudeerd die samen met Boris in de tuin opgevoerd worden. Het nummer ‘Miss You’ van de Rolling Stones is er een van. Het weer zit mee, er is zelfs publiek aanwezig. De saxofoons en trompetten glinsteren in de zon. Een mooi einde van een uitstekende jazz-drie-daagse.

Tekst: Vanessa Monfils

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

helaas, het is voorbij

https://www.jazzisjazzblijft.nl/workshops/

volgend jaar kan je misschien weer inschrijven

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++